Pyöräillen lounaalle – liikunnalla terveyttä TAKSEssa
Pyöräillen olemme kokeneet luonnon ja kulttuurimaiseman ja nauttineet yhteisen lounaan keskustellen.
Biolääketieteen eläkeläistutkijana (77 mittarissa) minulla on osoittaa suuri määrä tutkittua tietoa liikunnan terveyttä lisäävästä vaikutuksesta ja erityisesti liikunnan puutteen syy-yhteydestä moniin sairauksiin. Liikunta pienentää riskiä sairastua kakkostyypin diabetekseen. Liikkujilla on vähemmän metabolista oireyhtymää ja keskivartalon lihavuutta. Heillä on vähemmän sydän- ja verisuonikuolemia, mielenterveysongelmia ja ilmeisesti myös muistihäiriötä. Löytyy myös vakuuttavaa näyttöä siitä, että syöpäkuolemissa liikkumattomat henkilöt ovat merkittävästi yliedustettuina. Joidenkin syöpien kohdalla on laajoissa epidemiologisissa tutkimuksissa todettu liikkuvilla henkilöillä olevan lähes 20 prosenttia vähemmän syöpää, ja hoitotulokset ovat merkittävästi parempia kuin sohvalla makaavilla.
Mikä liikuntamuoto on paras terveyden kannalta? Kaikenlainen liikkuminen on hyväksi. Minä pyöräilyyn hurahtaneena (pyöräillyt opiskeluaikana matkan, joka vastaa maapallon ympärysmittaa, työelämässä viisi kertaa maapallon ympäri ja nyt eläkeläisenä jo yli päiväntasaajan) pidän fillarointia yhtenä tehokkaimmista ellen ylivoimaisimpana terveyttä edistavästä liikunnasta. Miksi pyöräily on niin hyvä? Fillarointi vahvistaa hapenottoa, aerobisia toimintoja, vahvistaa lihaksia mutta säästää niveliä liialliselta rasitukselta, se ylläpitää tasapainon hallintaa ja kehittää koordinaatiota. Pyöräillen pääsee luonnon helmaan, tutustumaan lähiympäristön kulttuurimaisemaan. Päästään neljän seinän sisältä ja unohdetaan hetkeksi kännykkä. Pyöräily on tyypillisesti tiimissä tapahtuvaa liikuntaa. Poljetaan yhdessä ja jokaista peesataan. Polkemalla voidaan päästä etäisimmällekin lintutorneille katsomaan lintujen muuttoa ja voidaan tutustua lähialueen kartanokulttuuriin ja ennen muuta mennä yhteiselle lounaalle ja saada palkinto itsensä rasittamisesta.
Keväällä n. 40 takselaista uskoi sanomaani ja perustetiin Pyöräillen lounaalle -kerho. Tämän vuoden pyöräilyt on kelattu, kuvat otettu ja lounaat nautittu. TAKSEn kotisivulta kerhot -palstalta Pyöräillen lounaalle löydät lyhyet kuvaukset ja videokoosteen retkistä. Nyt on jutun aika.
Kuusitoista kertaa on polkastu Tapiolan Hotel Gerdenin edestä keskiviikkoisin klo 10. On kelattu Uutta Maata pitkin poikin, ja kunnon kanssa kotiseututuntemuksemme on kasvanut humisten. On aikamatkattu Glimsin kestikievarissa, Boodomin kolmoismurhaniemellä, Espoon automuseossa ja Urkin Tamminiemessä. On fillaroitu Tuusulanjärven taideyhteisöön ja Edelfeltin Haikkoon. On kuunneltu satakielen laulantaa, nuuhkittu tuomien tuoksua Laajalahdella ja kiikaroitu 31 lintulajia Suomenojan lintualtailla. On koettu Suomen taiteilijoiden herääminen eloon Hietanimen hautausmaalla (oi noita oppaamme kuolleista herättäviä tarinoita). On koettu Mankkaan kaatopaikan pojan synkät hahmot öljyväreissä Kirpilässä, ja on lounastettu Tynellin lamppujen loisteessa Kuusihokissa. Espoon automuseon oppaalla oli rasvaa suonissaan. Meillä muilla bensaa.
Avoimin mielin kelatessa kohtaa sattuman elämyksiä. Näin on käynyt meillekin. Kun Edelfeltin Haikko-pyöräretkeltämme M/S Runeberg pyörät parkissa kannella lipui kauppatorille kolera-altaan viereen, vilkutti presidenttipari meille hymyilevinä linnaportailla. Mielihyvällä saatoin todeta porukallemme, että ohjelma näyttää menevän nappiin: Suzanne ja Alexander toivottavat meidät sovitusti tervetulleeksi kotiin kulttuuripyöräilyltämme. Lienee kuitenkin syytä todeta, että tuon komean parin vieressä seisoi Quatarin päämies ja he tervehtivät muitakin kuin meitä fillaristejä. Toinen, se lähes taivaallinen elämys sattui Tuusulan kirkkomaalla. Kulkiessamme käytävää kohti pyhättöä sikolätissä kuolleen hullun Alexin haudan kohdalla kirkonkellot alkoivat kumisten soida ja kirkon ovet avautuivat ja pyhätöstä asteli suuri joukko nuorisoa, jota oli ollut saamassa kristillistä tapakasvatusta provastin ja kappalaisen ja kanttoorin lukkarinkoulussa. Näin me sekoittauduimme riemumielisen nuorison sekaan ja tunsimme itsemme 60 vuotta nuoremmiksi, ja lounaalla muistelimme kiitollisina saamamme kristillistä tapakasvatusta ja oppimaamme Suvivirttä, ja erityisesti muistelimme kevään retkeämme Pyöräillen pääsiäiseen, jossa kuuntelimme äänitettä Johannes-passiosta. Mikä taide-elämys Lauttasaaren kirkon kirkkaudessa.
Ja on ennen muuta kelattu ja puuskutettu ja saatu palkinnoksi lounas iloisen rupattelun kera. Terapiaa mielenterveydelle
Fillarointien muisteluissa VikingLinen joulutoriristeilyllä 25.11. laivan kokoustilassa aterioinnin lomassa muisteltiin retkiämme ja suunniteltiin tulevaa muuttolintujen palatessa (katso alla suunnitelma keväälle). Minä jälleen kerran hehkutin liikunnan, eri toten pyöräilyn terveysvaikutuksia. Kiitin kaikkia retkillä mukana olleita, kaikkia minua kannustaneita kirittäjiä, kiitin TAKSEn hallituspiiriläisiä, kun he ovat auliisti tarjonneet osaamistaan retkikertomusteni ja videokoosteitteni saamiseksi retki- ja kerhopalstoillemme sekä YouTubeen. Tiimityötä parhaimmillaan.
Keväälle 2025 suunniteltuja retkiä:
• Tapiola kävellen lounaalle oppaan kera ennen pyöräilykelejä – Maaliskuun lopulla
• Joku (joitakin) muita kävellen lounaalle -retkiä. Ehdotuksia?
• Hietaniemi - Suomen historia/Lapinlahti (myös metrolla)
• Dietrichen/Gyllenberg- Kombi (pyöräillen Laajasalonympäri, kävellen Kuusisaaren kautta)
• Nuuksio tai jokin muu (myös bussilla, Ismon linturetki; vaativa pyöräilijöille mutta lupsakkaa liikuntaa muille)
• Espoon kartanot (myös bussilla)
• Itäraitti Vuosaaresta (metro-pyöräily)
• Aulanko (juna-pyöräily)
• Espoon saaristo pyörällä tai kävellen (saaristoveneellä) – Saaristovenekauden alkaessa
• Päätapahtuma: Viron pyöräretki. Kesäkuun alku
Fillariretkillämme on lähes aina tilaa; maantie on pitkä ja pyörällä pääsee, ja sopu tilaa antaa lounaspaikoilla. Jokainen uusi kelaaja tuottaa minulle ja meille konkaripolkijoille iloa. Retkillämme ei vauhti tapa ja kaveria ei jätetä. Iloisella kaikkia aisteja hemmottelevalla liikkumisella kunto stressittä kohenee. Mikset tulisi mukaan!
Sakari, 77 mittarissa