Kansa on puhunut
Puoluetoiminnassa ja -työssä mukana olevien suusta kuulee usein vähän ironisestikin todetun lauseen ”Vaalit ovat ihmisen parasta aikaa”. Ainakin demokratian kannalta ne ovat tärkeää aikaa. Vaaleissa kansa puhuu – eläköön kansa.
Kansa on jälleen puhunut ja valinnut päätöksentekijät alkaneelle nelivuotiskaudelle. Vaalit olivat jännittävimmät aikoihin, mutta lopputulos odotetun kaltainen. Eduskuntaan valituista kansanedustajista vain 13 on yli 65-vuotiaita. On mielenkiintoista seurata, miten hyvin seniori-ikäisten asioita alkavalla hallituskaudella nostetaan esille. Ikääntyvässä Suomessa tarvitaan päätöksentekijöitä, jotka ymmärtävät seniori-ikäisten tarpeet.
Alkaneen nelivuotiskauden tärkein työkalu on hallitusohjelma, jota on alettu koota uuden eduskunnan järjestäydyttyä hallitustunnustelijan johdolla. Vaalikeskusteluiden aikana jokainen puolue vakuutti, ettei eläkkeisiin tai eläkeläisten etuuksiin kosketa alkavalla hallituskaudella. Kukaan ei tosin esittänyt niihin merkittäviä parannuksiakaan. Eläkeläisten työssäkäynnin helpottaminen ja edistäminen verotuksen keinoin välähti parissa puheenvuorossa, ja hyvä niin. Löytävätkö nämä tavoitteet tiensä hallitusohjelmaan riippuu pitkälti siitä, miten hyvin me seniori-ikäisten parissa toimivat osaamme lobata ja vaikuttaa hallitusohjelmatyöhön. Mitä konkreettisempia tavoitteita saadaan aikaiseksi, sen parempi.
Asia, josta ei ennen vaalia juurikaan keskusteltu, on se, miten ikääntyvä Suomi kohtelee seniorikansalaisiaan, antaa heille arvostusta tai lisää vaikuttamisen ja osallistumisen mahdollisuuksia. Tällä hetkellä yhteiskunnan rakenteissa on ikään perustuvaa syrjintää. Päätöksentekijöiden on viimeistään nyt aika ymmärtää, että arvostus ja osallisuus yhteiskunnassa edistävät seniori-ikäisten toimintakykyä ja hyvinvointia. Ikään perustuvaa syrjintä on kitkettävä yhteiskunnan rakenteista ja lisättävä seniori-ikäisten osallistamista heitä koskevien asioiden, tuotteiden, palveluiden ja päätösten valmisteluun.
Osallisuus itseään koskevaan päätöksentekoon on ihmisoikeuskysymys. Toivottavasti tulevalla vaalikaudella Suomen hallitus lähtee ajamaan YK:n ikääntyneitä koskevan ihmisoikeussopimuksen aikaansaamista.