Me ikäihmiset olemme merkittävä voimavara! – Näin seniorit sanoivat Seniori-podcastissa
Seniori-podcastin toisessa sarjassa kysyimme kymmeneltä jäseneltä, millaista vaikuttamistyötä heidän yhdistyksensä tekee. Seniorit kertoivat, mihin he haluavat vaikuttaa.
Digiosaamisen lisääminen, eläkeläisten verotuksen oikeudenmukaistaminen, yksinäisyyden ehkäisy sekä sosiaali- ja terveyspalveluiden parantaminen. Nämä ovat teemat, jotka nousivat erityisesti esille podcasteissa senioriyhdistysten vaikuttamistyöstä kysyttäessä.
Seniorit korostivat, että päättäjien tulee kuunnella, mitä ikäihmisillä on sanottavanaan.
– Meidän pitäisi näkyä nykyistä rohkeammin: pitää tiivistä yhteyttä oman kunnan päättäjiin, kirjoittaa yleisönosastoihin ja käyttää hyväksi sosiaalista mediaa, kommentoi Riihimäen vanhusneuvoston puheenjohtaja, kansallisten senioreiden jäsen Marjatta Mänty.
– Vaikka meillä on noin 1,6 miljoonaa eläkkeellä olevaa, meillä ei ole yhtään lobbaria eduskunnassa. EETU ry:n lisäksi kukaan ei lobbaa eläkeläisten asioita. Lainsäätäjiin on saatava tiukempi ote, vetoaa Länsi-Helsingin senioreiden puheenjohtaja Olavi Nieminen.
Seinäjoen kansallisten senioreiden tiedottajan Matti Latvalan mielestä kuunteleminen on parasta edunvalvontaa. Hän toteaa, että vaikuttamisessa tärkeintä on viestintä ja vuorovaikutteisuus.
– Ikäihmisillä on paljon kokemuspohjaista tietoa, josta poliitikot ja muu yhteiskunta voivat saada asioiden hoitoon hyviä eväitä. On osattava kysyä, kuunnella ja toteuttaa yhdessä. Senioriyhdistys voi toimia kokoavana elimenä ja yhteyksien luojana.
Tuusulan senioreiden puheenjohtaja Tuulikki Petäjäniemi huomauttaa, että kun taloudesta puhutaan, ikäihmiset määritellään usein taakaksi yhteiskunnalle.
– Me ikäihmiset olemme merkittävä voimavara kuluttajina! Esimerkiksi teattereissa ja konserteissa ei kävisi juuri kukaan ilman senioriyhdistyksiä ja niiden jäseniä.